Trouwen of samenwonen

Ga je trouwen, een geregistreerd partnerschap aan of ga je ongehuwd samenwonen?

Gefeliciteerd!

Wil je dat je partner ook recht heeft op partnerpensioen? Bij huwelijk of geregistreerd partnerschap hoef je hiervoor niets te doen. Maar als je ongehuwd gaat samenwonen, moet je dat bij ons aanmelden. Lees hieronder hoe je dat doet. 

Trouwen en geregistreerd partnerschap
Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan is voor onze pensioenregeling hetzelfde. Je partner heeft dan automatisch recht op het partnerpensioen als jij komt te overlijden en je in actieve dienst bent. Je hoeft je partner niet bij het pensioenfonds aan te melden. Het pensioenfonds krijgt de gegevens automatisch door van de Basis Registratie Personen van de gemeente.

Vind je dat het partnerpensioen niet voldoende geregeld is, zorg dan dat je zelf iets extra’s regelt.

Ongehuwd samenwonen
Als je ongehuwd samen gaat wonen, heeft jouw partner niet automatisch recht op partnerpensioen als jij overlijdt. Je kunt je partner bij het pensioenfonds aanmelden. Om jouw partner  in aanmerking te laten komen voor partnerpensioen, moet je twee dingen doen:

Dat kan per mail of per post naar het pensioenfonds. Er zijn ook enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen wanneer je ongehuwd samenwoont en je je partner in aanmerking wil laten komen met partnerpensioen:

  • Uit het samenlevingscontract moet blijken dat je minimaal zes maanden een gezamenlijke huishouding voert.
  • Bij beëindiging van je relatie informeer je binnen twee maanden het pensioenfonds hierover.
  • Elke drie jaar zullen wij je vragen te bevestigen dat jullie nog samenwonen.